seminars_logo

10 τρόποι για να κάνετε αυτά τα Χριστούγεννα των παιδιών μαγικά!

21/12/2022

Tα Χριστούγεννα, η ωραιότερη και πιο μαγική γιορτή του έτους. Έρχονται την κατάλληλη στιγμή για να μας αποσπάσουν από την καθημερινές μας έννοιες και να μας ταξιδέψουν σ’ ένα μαγικό σκηνικό, να μας κατακλύσουν με το πνεύμα των Χριστουγέννων, την αγάπη, την προσφορά των αλτρουισμό και να νιώσουμε για λίγο και πάλι παιδιά.

Όλοι χρειαζόμαστε τις όμορφες παιδικές αναμνήσεις των γιορτών, γιατί -όταν και όποτε τις ανακαλούμε- αισθανόμαστε ευφορία, με τον ίδιο περίπου τρόπο όπως όταν ακούμε ωραία μουσική ή τρώμε ένα υπέροχο γλυκό. Γι’ αυτό, κάντε αυτά τα Χριστούγεννα τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους.

Η μαγεία δεν ταυτίζεται με θεαματικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα, με υπερβολές στο στολισμό, στον εορτασμό, στα δώρα, σε ταξίδια, ρούχα κλπ.

Με τη φαντασία μας, τις πρωτότυπες ιδέες, την επινοητικότητα μας μπορούμε να περάσουμε αξέχαστα και μοναδικά Χριστούγεννα, παρ’ όλες τις δυσκολίες.

Ας δώσουμε έμφαση στην αληθινή επικοινωνία, να δημιουργήσουμε όμορφες οικογενειακές στιγμές, γεμάτες θαλπωρή, οι οποίες θα γίνουν οι μελλοντικές μας αναμνήσεις. 

1. Δημιουργήστε τους υπέροχες αναμνήσεις: Οι ψυχολόγοι μάς λένε πως το «κλειδί» των παιδικών αναμνήσεων είναι τα συναισθήματα. Έτσι κι αλλιώς, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα θυμάται ένα παιδί κάποτε. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι οι αναμνήσεις που έχουμε από την παιδική ηλικία εξαρτώνται από το πόσο έντονη συναισθηματικά ήταν για εμάς μια κατάσταση ή ένα συμβάν. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να θυμάται ένα χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι που του έλεγαν κάποτε, μόνο και μόνο επειδή ένιωθε ευτυχισμένο και ασφαλές στην αγκαλιά των γονιών του. Αυτή είναι τελικά και η αξία αυτών των παιδικών αναμνήσεων: Ότι ακόμη κι αν δεν θυμόμαστε συγκεκριμένα γεγονότα, έχουμε μέσα μας μια αίσθηση για το αν, πότε και πώς νιώσαμε σαν παιδιά ασφάλεια, θαλπωρή και αγάπη. Αυτές οι θετικές αλλά και οι αρνητικές καταγραφές συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας μας, μας κάνουν λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητους και εμπλουτίζουν το συναισθηματικό μας κόσμο κάνοντάς μας ξεχωριστούς και μοναδικούς. Αν και δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε τι θα θυμούνται τα παιδιά μας και τι όχι, μπορούμε όμως λίγο να συμβάλλουμε στο να τους μείνουν μερικές από τις ωραίες αναμνήσεις.

2. To Xριστουγεννιάτικο Δέντρο: Κάντε την υπόθεση “χριστουγεννιάτικο δέντρο” αυστηρώς οικογενειακή. Δώστε στα παιδιά τον πιο ενεργό ρόλο ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν θα συμφωνεί απαραίτητα με την…μίνιμαλ αισθητική σας. Κατά τη διάρκεια του στολισμού, μια Playlist με χριστουγεννιάτικα τραγούδια θα κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο εορταστική ενώ αν καταφέρετε παράλληλα να ψήνετε κουλουράκια και να μοσχοβολάει το σπίτι, τότε αυτή η μέρα θα γίνει ακόμα πιο μοναδική στις αναμνήσεις των παιδιών σας. Ανοίγοντας τα κουτιά με τις μπάλες θυμηθείτε τις αγαπημένες σας από τους περασμένους στολισμούς, τα στολίδια που φτιάξατε όλη μαζί η οικογένεια, δίνοντας στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας και της οικειότητας, της ξεχωριστής μέρας που επαναλαμβάνεται μια φορά τον χρόνο και σας δένει μοναδικά. Μην παρακάμψετε τη φάτνη. Τα παιδιά λατρεύουν την ιστορία που εκτυλίσσεται εκεί και είναι άλλωστε το “στολίδι” που μας φέρνει πιο κοντά στη θαλπωρή και το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.

3. Φτιάξτε μαζί τα δώρα των Χριστουγέννων: Φουσκώστε μπαλόνια, φτιάξτε μαζί κατασκευές, χειροποίητες κάρτες, γλυκά και χαρίστε τα σε φίλους και συμμαθητές του. Δεν χρειάζεται να «επενδύσετε» υπέρογκα ποσά. Αυτό που θα πρέπει να του δείξετε είναι πως σημασία δεν έχει η υπερκατανάλωση, αλλά η φροντίδα, το μεράκι κα το νοιάξιμο για τους άλλους.

4. Γλυκιές λιχουδιές: Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά Χριστούγεννα χωρίς να μοσχοβολήσει το σπίτι βούτυρο και κανέλα δεν γίνεται! Χάρη στις κουπ πατ μπορούμε να φτιάξουμε τους παραδοσιακούς μας κουραμπιέδες και μελομακάρονα στα πιο χριστουγεννιάτικα σχέδια αλλά να πειραματιστούμε και με άλλες συνταγές για μπισκότα και κέικ. Κι εδώ, αυτό που μετράει είναι η συμμετοχή των παιδιών, η αίσθηση ότι  κάνουμε κάτι διαφορετικό όλοι μαζί αυτές τις μέρες που δεν θα ήταν τόσο ξεχωριστό χωρίς τη δική τους συμβολή!

5. Movie time: Εδώ χρειάζεται σκηνοθεσία. Δεν πρόκειται για μια ακόμα βραδιά, μιας οποιασδήποτε ταινίας… Καταρχάς, θα είστε κι εσείς μαζί τους, από την αρχή ως το τέλος, χωρίς κρυφοκοιτάγματα στα κινητά. Γεμίστε τα μπολ με ποπ κορν ή με άλλα σνακ που αγαπάνε, αράξτε άνετα στους καναπέδες, χαμηλώστε τα φώτα και μπείτε σε mood… κινηματογράφου. Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξετε χριστουγεννιάτικες ταινίες, μπορείτε όμως να δείτε μια ταινία που είδατε και πέρυσι τα Χριστούγεννα και έγινε η αγαπημένη σας. Τα παιδιά λατρεύουν να βλέπουν ξανά ταινίες που έχουν αγαπήσει κι όταν μάλιστα αυτό γίνεται μια φορά τον χρόνο, πρόκειται για το γεγονός… της χρονιάς!

6. Οργανώστε μια περιπέτεια: Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Ένα οικογενειακό πικ νικ, μια βόλτα σε ένα κοντινό άλσος ή ένας περίπατος στο βουνό αρκούν για να ανακαλύψουν καινούργια πράγματα.

7. Ακούστε τα: Είναι μια καλή ευκαιρία, τώρα που θα έχετε λίγο περισσότερο χρόνο. Ακόμη κι αν έχουν να σας πουν μια «τεράαααααστια» ιστορία με κομπιάσματα, βρείτε το χρόνο να τα ακούσετε. Το ενδιαφέρον σας για όλα όσα θέλουν να μοιραστούν μαζί σας είναι γι’ αυτά το καλύτερο δώρο.

8. Απολαύστε την παρέα τους σιωπηλά!
Το να κάθεστε παρέα με τα παιδιά σας σε ένα παγκάκι χαζεύοντας τον ήλιο που δύει ή στον καναπέ απολαμβάνοντας το χιόνι που πέφτει είναι στιγμές μοναδικές. Άλλωστε, οι άνθρωποι που αγαπιούνται δεν χρειάζονται λόγια… για να καταλάβουν πώς νιώθει ο ένας για τον άλλον.

9. Ταξίδι στο χρόνο και τις αναμνήσεις: Χρησιμοποιήστε κάθε αφορμή που σας δίνεται για να γυρίσετε πίσω τον χρόνο και να συλλέξετε τις δικές σας στιγμές με την οικογένειά σας από τα Χριστούγεννα της παιδικής σας ηλικίας. Εκεί που κάποιες φορές νιώθετε ότι δεν έχετε θέμα για συζήτηση με τα παιδιά σας, θα δείτε πόσο θα θέλουν να συμμετέχουν στις διηγήσεις σας, να μάθουν τι δέντρο στολίζατε, πώς ήταν τα στολίδια σας, αν λέγατε τα κάλαντα, τι δώρα παίρνατε, ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία, κτλ. Αποφύγετε τον τόνο εξιδανίκευσης του παρελθόντος και βάλτε τους μέσα σε αυτό το υπέροχο ταξίδι του χρόνου, της συνέχειας και της δικής σας ωρίμανσης, μέρος του οποίου είναι σήμερα η δική σας οικογένεια.

10. Συνεχίστε να τα κρατάτε αγκαλιά. Και να τους λέτε πως τα αγαπάτε!
Όσο κι αν σας φαίνεται πως μεγάλωσε. Ένα παιδί δεν είναι ποτέ αρκετά μεγάλο ώστε να αρνηθεί μια αγκαλιά ή ένα «σ’ αγαπώ».

Κατηγορίες
Christmas Christmastime