seminars_logo

Ποιοι είναι οι κανόνες κάθε dress code και πώς θα ντύνεσαι σωστά σε κάθε περίσταση

O ενδυματολογικός κώδικας και όσα πρέπει να γνωρίζεις για κάθε dress code

13/01/2023

Κάθε μέρα ακούμε ορισμούς semi formal, smart casual, casual, business look, αλλά τι είναι εν τέλει όλα αυτά, πώς τα αναγνωρίζουμε και ποιος είναι ο κώδικας ενδυμασίας σε κάθε περίσταση;

Το να βρούμε ένα outfit είναι η μία πλευρά, αλλά αυτό που θα φορέσουμε έτσι ώστε να ταιριάζει στην περίσταση είναι πάρα πολύ διαφορετικό. Τόσο το να ντυθούμε πολύ επίσημα όσο και υπερβολικά casual μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άβολα, δείχοντας πως δεν έχουμε αντίληψη που πραγματικά πηγαίνουμε. 

Η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό μας είναι «Τί να φορέσω;» Πάμε να δούμε λοιπόν...

Casual 
Το casual (χαλαρό) ντύσιμο, είναι ντύσιμο χωρίς κανόνες, μπορείτε απλά να φορέσετε άνετα ρούχα.  Ένα T-shirt, τζιν και sneakers και είστε έτοιμοι.  Σε καθημερινή βάση για καφέ, βόλτα ή για ένα χαλαρό ποτό είναι ιδανική επιλογή.

Smart Casual ή Dressy Casual
Το Smart Casual είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός του casual και του business casual σε μια «έξυπνη» εκδοχή. Αν και ο όρος μπερδεύει, τα πράγματα είναι απλά. Εδώ συνδυάζεται το casual και το business casual, με το dress code που μπορεί να έχουμε στο γραφείο. Kαι επειδή ο συνδυασμός των τριών αυτών ειδών μπορεί να γίνει έξυπνα δημιουργώντας ένα δικό μας στιλ που όμως δεν ξεπερνά τα όρια, ονομάζεται smart casual. Πρόκειται για ένα πιο κομψό σύνολο που φοριέται εκτός από το γραφείο και σε βραδινές εξόδους.
Άντρες αυτή είναι η ευκαιρία σας να συνδυάσετε το jean σας με ένα σπορ τζάκετ. Όσο για τις κυρίες, η πιο ασφαλής επιλογή μιας φούστας ή ενός επίσημου ανδρόγυνου παντελονιού, ακόμα και ένα τζιν σε σκούρο χρώμα συνδυασμένη με στιλάτο top.

Business Casual
Το business casual είναι το ντύσιμο που συνηθίζεται στον εργασιακό χώρο. Τα outfit αυτά φοριούνται από το πρωί έως το βράδυ καλύπτοντας την πλειοψηφία των περιστάσεων που θα βρεθούμε σε καθημερινή βάση και θα είμαστε περιποιημένοι. Ένα παντελόνι, με ένα μπλουζάκι polo ή ένα πουκάμισο. Φροντίστε τα μαλλιά σας όπως κάνετε καθημερινά στην εργασία σας. Κυρίες προσοχή... μην κάνετε εκλεπτυσμένο χτένισμα και μην υπερβάλετε με το make up.

Business / informal 
Το informal dress code δεν έχει καμία σχέση με το casual ντύσιμο. Το business και το informal ντύσιμο είναι πιο πολύπλοκο και πιο εκλεπτυσμένο από το smart casual γιατί πρέπει να φορέσετε κοστούμι, γραβάτα και φόρεμα.  Για το συγκεκριμένο dress code, φορέστε σκούρα χρώματα (χρώματα γραφείου): μαύρο, blue navy, γκρι ή καφέ. 

Semi-Formal 
Το Semi-Formal είναι ντύσιμο λίγο ποιο εξεζητημένο από το business αλλά δεν φτάνει στο επίπεδο των σμόκιν και των φορεμάτων τύπου τουαλέτας.

Formal Black-Tie 
Αναδεικνύει κομψότητα χωρίς πολλή προσπάθεια.  Στην αντρική γκαρνταρόμπα σημαίνει μαύρη γραβάτα φορεμένη με μαύρο σμόκιν κοστούμι, λιγότερο τυπική από το white tie. Σε ένα γυναικείο outfit, το μάξι μέχρι το πάτωμα θεωρείται ιδανικό. Παρόλα αυτά, μπορείς να βάλεις κοκτέιλ φόρεμα.

 

Formal White-Tie 

Ένας από τους πιο επίσημους όρους που συναντά κανείς. Η πλειοψηφία του κόσμου ελάχιστα ή σχεδόν ποτέ δεν βρίσκεαι σε τόσο επίσημες περιστάσει αφού αυτό θέλει τις γυναίκες να φορούν επίσημο βραδινό μακρύ φόρεμα συνδυασμένο με βραδινά κοσμήματα, τιάρες (μόνο οι παντρεμένες γυναίκες), γάντια, σικάτες γόβες και ένα κομψό clutch τσαντάκι. Σαν από βασιλικό χορό βγαλμένο από παραμύθι. Ladies οι συνοδοί σας θα πρέπει να φορούν φράκο (σακάκι με ουρά), επίσημο λευκό πουκάμισο με λευκό γιλέκο, παπιγιόν και μανικετόκουμπα. Χαρακτηριστικό αξεσουάρ είναι τα λευκά ή γκρι γάντια και επίσημα oxford παπούτσια.  Αυτό το dress code αποτελεί μια ευχάριστη πρόκληση και σας ωθεί να υποδυθείτε ρόλους ανθρώπων μιας άλλης εποχής.  

Κατηγορίες